KAKO PROJEKTIRATI ARMATURU DA PODNESE VATRU

Projektiranje armature za visoke temperature

Hilti post installed rebar fire test

Performanse zgrada značajno su smanjene kada su podvrgnute visokim temperaturama. Također, mortovi gube kapacitet opterećenja.

Tijekom dugog vremenskog perioda nisu postojale standardne smjernice za projektiranje armature podložne vatri.

KAKO PROJEKTIRATI U SKLADU SA SMJERNICAMA EUROKODA 2

Hilti rebar anchorage length design

Smjernice TR023, koje su se koristile za testiranje proizvoda, pokrivale su samo statička stanja, a ne i stanja uzrokovana vatrom. Stoga su inženjeri morali koristiti izvješća tehničkih instituta, kao što su DIBT i CSTB. Ali ta testiranja nisu bila standardizirana i koncepti sigurnosti u projektiranju nisu uvijek bili sukladni sa sigurnosnim granicama Eurokoda 2.

Što se promijenilo u 2015. godini 2015. godine odobrene su smjernice EAD 330087-00-0601. Njima je prikazano kako izvršiti procjenu spojeva armature u uvjetima požara. Ove smjernice zamijenile su smjernice TR023 za spojeve armature uporabom morta.

Sada je moguće koristiti smjernice EAD 330087-00-0601 za:

  • procjenu mehaničkog ponašanja morta u uvjetima požara kao i u statičkim uvjetima;
  • dobijanje sukladnosti sa sigurnosnim granicama Eurokoda 2.
  • Proizvođači također mogu koristiti standardiziranu metodu kako bi izvršili kvalifikaciju morta za primjene u naknadno postavljenim armaturama u uvjetima požara.

VEZANE OZNAKE

PITAJTE INŽENJERA

Hiltijevi mortovi projektirani su za armature sa primjenom u uvjetima požara

U tvrtki Hilti razvili smo prve industrijski odobrene mortove za primjenu u uvjetima požara - Hilti HIT-RE 500 V3, Hilti HIT-HY170 i Hilti HIT-CT 1.

Možete ih koristiti u vašem projektu za:

projektiranje unošenjem specifične temperature,

koja može optimizirati vaše projektno rješenje projektiranje svake statičke primjene obuhvaćene smjernicom EAD 330087-00-0601,

podložne vatri, uključujući spojeve greda na gredu, greda na stup, ploča na zid, ploča na ploču projektiranje spojnih sustava sukladnih sa sigurnosnim granicama Eurokoda 2.

Tvrtka Hilti nudi vam potrebne alate za projektiranje u skladu s novim propisom, koji obuhvaćaju našu posljednju riječ tehnologije, Profis softver za armaturu, našu tehničku pomoć i vrlo bogatu tehničku biblioteku.

Hilti podaci za projektiranje Nudimo vam tabele s podacima za standardne primjene, kao što su spojevi ploča na ploču, ploča na zid. Također možete pristupiti tabelama s podacima za svaki od naših proizvoda odobrenih za uporabu u uvjetima požara, koji se zasnivaju na njegovom mehaničkom ponašanju u uvjetima požara, kao što je navedeno u europskom tehničkom dopuštenju (ETA).

Ove tabele s podacima priložene su uz informacije o proizvodu, koje možete naći na stranicama o proizvodima. Hilti PROFIS softver za projektiranje armature Naš Hilti PROFIS softver za 3D projektiranje može također projektirati široki spektar primjena armature u uvjetima požara. 

STANDARDNO I PRILAGOĐENO PROJEKTIRANJE ZA ARMATURU U UVJETIMA POŽARA

Hilti rigid rebar connection with straight bars

Kruti spojevi s ravnim šipkama Kako bi se postigla otpornost na krutim spojevima, na primjer između ploča i zidova, greda i ploča, greda i zidova, stupova i temelja, treba koristiti savijenu armaturu. Ali, pronašli smo rješenje.

U suradnji s našim partnerima iz Tehničkog univerziteta u Minhenu i Američkog univerziteta u Bejrutu, vršili smo istraživanja o tome kako da upotrijebimo ravne šipke u krutim spojevima.

Naše rešenje zasniva se na strut-and-tie modelu.

Način na koji smjernice EAD pomažu u projektiranju

Uporaba proizvoda odobrenog u skladu sa smjernicom EAD 330087-00-0601 može vam pomoći u projektiranju na nekoliko načina:

  • Transparentnost - postoje standardna pravila za proces testiranja i procjenu podataka
  • Fleksibilnost - možete izvršiti veliki broj analiza od globalne strukturalne analize do analize člana
  • Neograničena namjena - možete projektirati svaku primjenu za uvjete požara, uključujući spojeve ploča na ploču, ploča na zid, greda na zid, greda na stup ili greda na gredu
  • Sigurnost - proces testiranja i procjena rezultata zasnivaju se na sigurnosnim granicama smjernica EC2