EN1992-4 ZAHTIJEVA krutu SIDRENU PLOČU

Provjerite krutost na savijanje sidrene ploče s besplatnim PROFIS Engineering Standard Version!

Provjera krutosti sidrene ploče na savijanje u skladu sa EN1992-4 - novo rješenje u besplatnom PROFIS Engineering Standardu

S uključivanjem EN 1992-4 u MVV-TB u siječnju 2021., projektiranje sidara je postalo važnije. Do izražaja su došla pravila i propisi za uspješno i sigurno projektiranje sidara. Važna komponenta na kojoj se temelje ova pravila i propisi jest pristup linearne raspodjele opterećenja na temelju krute sidrene ploče ili pristup stvarnim opterećenjima sidra. Ovaj pojednostavljeni koncept teško je provjeriti i često ne odgovara stvarnosti. Željeli bismo vam pokazati kako pomoću našeg besplatnog softverskog rješenja PROFIS Engineering možete postići brzo, transparentno, sigurno rješenje koje je usklađeno sa EN 1992-4.

ŠTO EN 1992-4 6.2.1 KAŽE O KRUTOSTI SIDRENE PLOČE?

Uvrštavanjem standarda EN1992-4 u MVV-TB u siječnju 2021., dizajn sidra i njegova pravila su dobili novu važnost u Njemačkoj. Važan dio ovih pravila je pretpostavka krute sidrene ploče za linearnu raspodjelu opterećenja. Ovo je pojednostavljen, teorijski koncept i često ne odgovara stvarnosti.

Formule standarda EN1992-4 temelje se na pretpostavci krute sidrene ploče.

a) "Pričvršćivanje je dovoljno kruto tako da se primjenjuje linearna raspodjela širenja (analogno Bernoullijevoj hipotezi)." (EN1992-4 6.2.1 a)

Ako se krutost sidrene ploče ne može jamčiti, za dimenzioniranje upotrijebite stvarna opterećenja po sidru.

e) "[...] Ako ovaj zahtjev za deformaciju nije zadovoljen, mora se uzeti u obzir ponašanje elastične deformacije spoja kako bi se odredila projektna vrijednost za vlačna opterećenja koja djeluju na svaki element za pričvršćivanje." (EN1992-4 6.2.1 e)

ZAŠTO JE UOPĆE PROVJERA KRUTOSTI SIDRENE PLOČE VAŽNA?

Dodatne sile u blizini rubova

Deformacija ploče stvara dodatna tlačna opterećenja, obično na rubovima ploče, koja moraju biti nadoknađena pomoću sidara.

Preraspodjela opterećenja u skupini sidara

Zbog deformacije ploče jače se opterećuju sidra koja su bliže profilu od onih koji su dalje od profila.

Smanjenje kraka sile

Deformacija sidrene ploče dovodi do smanjenja kraka sila. Ako moment ostane isti, to dovodi do većeg opterećenja sidra.

Pomak zbog savitljivih sidrenih ploča

Sidrene ploče koje nisu krute imaju tendenciju većih deformacija. U slučaju konzolne grede, nekruta sidrena ploča može dovesti do pomaka pri rotaciji sidrene ploče. Kao inženjer, trebali biste to uzeti u obzir pri ocjeni SLS-a, zasebno za konzolne i samostojeće aplikacije.

ANALIZIRAJTE KRUTOST NA SAVIJANJE SIDRNE PLOČE SA BESPLATNOM STANDARDNOM VERZIJOM

U literaturi i standardima projektiranja postoje neke naznake za ispravnu provjeru krutosti anker ploče. Međutim, ne postoje praktična pravila za pravilno postupanje.

S PROFIS Engineering Standardom sada možete procijeniti sidrenu ploču i njezinu krutost na savijanje i nastaviti s pravilnim opterećenjem sidra ili optimizirati sidrenu ploču. Uz Premium također dobivate detalje o cijelom sklopu.

Učitavam

Preuzmi sada

Članci o čeličnim konstrukcijama (ENG)

Preuzmi članak sada

Profis engineering

Više informacija o PROFIS Engineering

Saznaj više